Uit de krant

2006

 

Website Rijks wordt digitaal monument

 

Uit:

Dagblad de Limburger

27 september 2006

Ingezonden door Will Sorée

UIT HET GASTENBOEK

"De website werkt eigenlijk als een tijdmachine, waarmee je razendsnel naar het verleden teruggaat."


"Jufrrouw Codelban gaf geen Nederlands, maar Engels. Haar kreet in de klas: Stop talking....
haar bijnaam: Bedsprei."


"Wat over de Beer wordt gezegd, herken ik als geen ander. Wat had ik een hekel aan die lessen en aan hem, hij was een vakman maar niet op pedagogisch gebied.... Over Nijs (wij noemden hem 'Nieske') wordt weinig gezegd, voor mij was hij de beste wiskundeleraar van het noordelijk halfrond, wat een inspirator."


"Het was een fijne tijd en ik denk met dankbaarheid terug aan een aantal goede docenten met name aan de'kiep', een voortreffelijk docent, en Ansems, leraar duits."


"Van de Beer van Wanders heb ik regelmatig een borstel naar mijn hoofd gekregen. En de Luier heeft fléssen 4711 in onze aanwezigheid nodig gehad voor zijn migraine. Gelukkig ging het bij Engels en Duits beter. Hoeveel opstellen heb ik als strafwerk eigenlijk moeten schrijven... Mooie tijd was het."


"Herinneringen komen weer tot leven door jouw website."


"Het is genieten van al die foto's, temeer daar ik zelf nauwelijks foto's van die tijd in mijn bezit heb. Herinneringen komen langzaam weer boven en dat is een erg leuke ervaring."


"Ik kon niet vermoeden hoezeer foto´s uit de oude doos zoveel los kan maken en hersendelen activeren die tientallen jaren een slapend bestaan hebben geleid. Het zien van die foto´s en de ervaring en gevoelens die het oproept gaat het AHA-erlebnis ver te boven."

"Internet is een heerlijk medium om in korte tijd van alle oud-klasgenoten eventjes veertig jaren voorbij te zien trekken."
Het vooraanzicht van de voormalige Rijks-HBS aan het Mgr. Nolensplein in Venlo rond 1900

Website 'Rijks' wordt

digitaal monument

 

 

 

Will Sorée maakte drie jaar geleden

een website op internet voor een

klassenreünie. Hij verzamelde zoveel

materiaal dat zijn website inmiddels

een 'digitaal monument' is geworden

over 88 jaar Rijks HBS Venlo.

Over fuiven, natuurlijk, maar ook

ver leerlingen die een NSB-leraar

naar het leven staan.

                                            

 

De Pruus, de Luier, de Kiep, de Beer en Pipo. Namen die misschien niemand direct wat zeggen. Behalve voor de Venlo-naren die op de Rijks HBS aan het Monseigneur Nolensplein hebben gezeten. Het zijn de bijnamen van leraren.

 

Venlonaar Will Sorée (60), thans woonachtig in Hout-Blerick, heeft die namen allemaal genoteerd. Inclusief de bijzonder-heden en eigenaardig-heden van deze docenten. Maar dat niet alleen. Hij heeft inmiddels gegevens van veel oud-HBS'ers, inclusief hun portretten en hun levensloop verzameld. En met hun toestemming op zijn website geplaatst. Inclusief de complete geschiedenis van de school, die ooit begon in een pand aan de Markt vlakbij het stadhuis. Na invoering van de Mammoetwet in 1968 hield de HBS (hogere burger school) op te bestaan en werd het onderwijs-systeem veranderd in mavo, havo en vwo. Er werd nieuw gebouwd en de oude 'Rijks' leeft momenteel voort onder de naam College Den Hulster. Deze scholengemeenschap vierde vorig jaar oktober nog zijn 125 jarig bestaan.

Het materiaal voor zijn website kreeg Sorée van diverse kanten aangereikt. Zo maakte hij dankbaar gebruik van het bestaande jubileumboek bij gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de school. Of van het boek 'Van school tot woning' van Woningstichting Venlo-Blerick. Deze corporatie maakte appartementen in het voormalige HBS-gebouw, dat ooit werd ontworpen door rijksbouwmeester Van Lokhorst en in 1889 gereed kwam. Ook putte Sorée uit het schoolkrantje Plein '62. Daarnaast spoorde hij zelf veel mensen aan hun herinneringen op papier te zetten. Want in het archief van Den Hulster is volgens hem praktisch niks meer te vinden.

Sorée kwam na de HBS en kweekschool in 1968 zelf ook in het onderwijs terecht. Hij werkte als docent onder meer aan de Venlose woonwagen-school In de Römer en later aan een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Websites bouwen is zijn lust en zijn leven.

Aan de hand van de levenslopen die hij kreeg toegestuurd van medestudenten valt het Sorée op dat betrekkelijk weinig HBS'ers van zijn generatie naar de universiteit zijn gegaan. De meesten gingen naar de Kweekschool of kregen goede functies in het bedrijfsleven.

 

De website staat barstensvol met foto's. Zo zijn er klassenfoto's,

groepsfoto's, foto's van reünies, van uitjes, leraren en leerlingen. Maar ook van jubilea, van fuiven en bijzondere gebeurtenissen. Zo staat er  ook een bijdrage van Sef Lamberts over het 'Rijks-incident'. Deze voormalige leraar Duits van de 'Rijks' schrijft voor de website van Sorée over een bijzonder incident op de school in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vier leerlingen werden toen in  de kraag gevat nadat aan het licht was gekomen dat ze een "aanslag" beraamden op een NSB-leraar die heulde met de Duitse bezetter. Ze wilden hem opwachten tijdens een avond-wandeling over het Rosarium. Maar het plan lekte uit en de vier werden in de kraag gepakt en van school gestuurd.

 

Sorée is nog niet klaar met zijn website. Hij wil nog naar het rijksarchief in Maastricht waar volgens hem lijsten liggen van geslaagden aan de 'Rijks' sinds 1880. Morgen gaat hij  foto's maken van het interieur van het huidige gebouw.

En via via komt hij voortdurend van alles tegen over zijn oude school. "Ik krijg elke dag vele emailtjes met reacties en ander materiaal. Daar maak ik meteen uittreksels of een samenvatting van en zet die op de website. Het is een echte ontmoetings-website geworden."

 

Meer informatie: www.rijkshbs-venlo.nl

Foto Lé Giesen

 

 

 

verder.
overzicht.